Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

 1. Valamennyi túránk nyílt, azaz bárki (nem tag is!) részt vehet rajtuk! A túra kiválasztásánál mindenki vegye figyelembe a saját teljesítőképességét és erőnlétét, és figyeljen a kiírásra.
  Könnyű séta = 1-5 km, szint nélkül;
  könnyű túra = 3-10 km, 50-100 m szint;
  közepes túra
  = 10-20 km, 2-300 m szint;
  nehéz túra = 20 km és 300 m szint felett.
  A túravezetőnek joga van az általa szükségesnek talált esetben (pl. rossz idő, zárt múzeum, stb.) a kiírt túra útvonalát módosítani.
 1. A találkozás időpontja után, ha a vonat, vagy busz indulási időpontja nincs feltüntetve, a várakozási idő legfeljebb 10 perc.
 2. Az egyes túráknál előírt jelentkezési kötelezettséget és a jelentkezési határidőket be kell tartani.
  A korlátozott résztvevő számú többnapos gyalog, és az autóbuszos bel- és külföldi túráknál azoknak a jelentkezőknek van elsőbbségük, akik rendszeresen járnak túrázni, elsősorban a túrát szervező túravezetővel.
  Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít illetve a résztvevők névsoráról az egyesületi tevékenység és az egész éves túra teljesítmények alapján az elnökség dönt.
  Határidőn túli lemondásnál a felmerült költségeket levonjuk!

  Többnapos és autóbuszos túráknál, hacsak a túrakiírás máshogy nem rendelkezik, jelentkezés kizárólag a fogadónapon és a klubesteken!

 1. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, a túravezető irányítása mellett. Segítsük a túravezetőt abban, hogy irányítását elfogadjuk és követjük. A közös útvonalról való letérést, túra megszakítást jelezzük a túravezetőnek. Minden túra csoportos megmozdulás, ahol egyénieskedésnek nincs helye!
 2. A túrára való készülődés előtt a saját érdekében mindenki tájékozódjon a program alapján a túra nehézségi fokáról. Amennyiben valaki – szülőként vagy nagyszülőként – kiskorú (6-14 éves) gyereket is szeretne magával vinni kérjük, előzetesen tájékozódjon a túravezetőnél, hogy a gyerek mehet-e a túrára, vagy nem!
 3. Kérjük azokat, akik valamilyen okból nem a meghirdetett találkozási pontról indulnak túrázni, hanem valahol csatlakozni kívánnak a túrához (pl.: az érkezési állomáson vagy buszmegállóban), feltétlenül jelezzék előre a túravezetőnek! Megtörténhet ugyanis, hogy a tényleges gyalogos indulási pont valamilyen okból megváltozik.
 4. Minden olyan túrán, ahol vezetést, szakvezetést, külső idegenvezetőt biztosítunk, a tagok egységesen 200,- Ft, a vendégek 500,- Ft hozzájárulást fizetnek. Ez általában nem fedezi a költségeket, a hiányzó összeget az egyesület állja
 5. Még az egyszerűbb túrákhoz is javasolt a megfelelő öltözet: recézett talpú, félmagas szárú túrabakancs, (nyáron lehet tornacipő), lábszárvédő, réteges ruházat, esőkabát (nem esernyő!), hátizsák vagy oldalzsák.
  A téli és a hosszabb túrákra ajánlatos zseblámpát vinni. Az egyéni szükségletnek és a túra időtartamának megfelelő inni- és ennivalóról mindenki maga gondoskodik (kivéve, ha máshogy hirdetjük!). Városi- és körömcipőben, nejlonzacskóval ne menjünk túrázni!
  A nem megfelelő öltözékben jelentkezőt a túravezető nem köteles magával vinni!
 1. Kerékpáros túrán csak műszakilag felkészített kerékpárokkal vegyünk részt– minden kerékpárhoz legyen legalább két tartalék belső, pumpa, és ha nem patentos az agy, ahhoz megfelelő szerszám a kerék kivételére, megfelelő ruházat,esőkabát, bukósisak, láthatósági mellény. A túrán résztvevőknél ajánlott a nyeregtáskában egy másolat a személyi okmányaikról (szem. ig., taj kártya, stb.).
  A túrán a KRESZ szabályok betartásáért mindenki saját maga felel.
  A túrák tervezett átlagos menetsebessége 16-18 km/ó (megállások nélkül számolva).
 1. A Tájak-Korok-Múzeumok Csoport 2014-ben technikai okok miatt megszűnt.
 2. Fotótúrák
  Olyan túrák, melyeken elsőbbséget nem a túrázás (!), hanem a fotózás kap. A túrákon lehetőség van egymás segítésére, elsősorban a digitális fényképezéshez szükséges ismeretek elsajátításában, elmélyítésében.
  A túrán készített képekből képgaléria készül, és az interneten megtekinthető képeket az egyesület tagsága zsűrizheti. A résztvevők lehetőséget kapnak különböző kép-filmek készítésére és azoknak a klubesteken történő vetítésére. A fotótúrák résztvevői jogosultak az egyesület éves fotóversenyében való részvételre is.
 1. Idén is több túrasorozathoz/mozgalomhoz lehet csatlakozni: rétek, nyergek, csúcskeresztek, menedékházak, árkok, balatoni körtúra, Soproni messzelátók, Kinizsi nyomában, Kilátók az Országos Kéktúra mentén Békés Eszterrel, valamint a Bükk 900-as csúcsai Rakaczky Istvánnal. Ezen túrák időpontjai és helyszínei az éves és a havi program(ok)ban, a sorozatok/mozgalmak címének megjelölésével szerepelnek majd.
 2. Gombászás a túrán. A túravezető döntheti el, hogy ahol láthatóan kellő mennyiségű gomba van, ott olyan hosszú gombászó-szünetet tartson, ami belefér az időbe. Aki a gombászás miatt lemarad, azt külön nem várjuk be. Aki elsősorban gombászni szeretne, vegyen részt a gomba-túrákon, vagy hirdessen meg gombaszedő kirándulást a többieknek is. Szívesen látjuk a programban!
 3. 13. Gomba-túrák! A gomba-túráknál természetesen gyalogolni is kell néhány kilométert, kényelmesen sétálva, és közben gombát keresve. A túráknál zárt cipő, esőkabát (pelerin), kullancsriasztó ajánlott! A gombákat feltétlen be kell mutatni a túrát vezető Szentmiklósi Zsófiának, illetve be kell vizsgáltatni! Hozni kell kosarat, dobozt, papírzacskót, de nem műanyagzacskót! A megbeszélt találkozóhelyre az erdőben, időben vissza kell érkezni!
 4. Nagyszülők-unokák túrák! A 2-3 órás, pihenőkkel és játék lehetőséggel tarkított túrákat gyakorló nagyszülők vezetik. Télen szánkót vagy csuszkát (hó esetén), nyáron labdát és egyéb játékszert érdemes hozni. Szeretettel várjuk a nagymamákat, nagypapákat unokáikkal együtt! A túrákat elsősorban 3-10 éves gyerekeknek ajánljuk, de szívesen látunk nagyobb gyerekeket és a szülőket is!
 5. Túrázás kutyával. A mindenkori túravezető dönt arról, hogy elfogadja-e kutya jelenlétét a túrán. Ezért a kutyás túrázónak akkor is be kell jelentkeznie a túrára, ha a program ezt egyébként nem írja elő. Egy túrán általában egy kutya jelenléte elfogadható. A kutya hivatalosan az erdőben is csak pórázon tartható, csak a gazda felelősségére lehet elengedni, a póráz nélküli kutya ugyanis szabadon lelőhető.
 6. A túra alatt tiszteljük társunkat és a természetet! Ne hangoskodjunk, ne dohányozzunk, ne szedjünk virágot, ne törjünk le gallyat, és ne szemeteljünk!
 7. Építsük közösen egyesületünket azáltal, hogy részt vállalunk az egyesületi feladatokból, és másokat is – barátokat, ismerősöket, kollégákat, gyermekeinket és unokáinkat – elhozzuk a túrákra.
Még nincsenek hozzászólások.

Vélemény, hozzászólás?