Volánbusz turisták kedvében

“Örömmel tájékoztatom a természetjárókat, hogy 2015. július 11-től október 3-ig szombaton is jár az egész évben csak vasár- és ünnepnapokon közlekedő, a Bükki Nemzeti Park legszebb részének, a látnivalókban bővelkedő Bükk-fennsík turistaútjainak elérhetőségét segítő, ezáltal turisztikailag országos jelentőségű Eger – Felsőtárkány – Tamás-kútja – Bánya-hegyi (bánkúti) elágazás – répáshutai elágazás – Hollóstető – Bükkszentkereszt – Lillafüred – Miskolc buszjárat.

Az autóbusz a Budapestről 6:15-kor induló Eger–Jósvafő gyorsjárathoz csatlakozva 8:30-kor indul Egerből,
a Bükk-fennsík, a Nagy-mező elérését legkönnyebben lehetővé tevő, 700 m magasan lévő Bánya-hegyi elágazás buszmegállót 9:14-kor éri el. Innen kiindulva a Bükk-fennsík legvadregényesebb turistaútjai barangolhatók végig a Nagy-mező, Jávorkút, Bánkút felé, viszonylag könnyen felkereshetők a Bükk varázslatos sziklaormai, a Három-kő és a Tar-kő (lásd alábbi fotó), de el lehet jutni a mesés szépségű, fenyvesekkel tarkított, gyepes, sziklás, borókás Sugaró völgyteknőjébe is. A változatos, a buszvonal bánya-hegyi, vagy más-más megállójához visszatérő túraprogramok mellett ki kell emelni a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, a májustól szeptemberig hétvégén közlekedő felsőtárkányi kisvasút stimeczházi végállomására, valamint a lillafüredi kisvasút Garadna végállomására tartó gyalogtúrákat is, így a kirándulások kisvasúti utazással is színesíthetők, egyúttal hozzájárulunk környezetvédelmi, ipartörténeti és persze turisztikai célból kívánatos fennmaradásukhoz, fenntartásukhoz.. (Részletesen lásd a Bükk turistakalauzt.) Az Agria Volán bükki, vasárnapi járata Miskolcról 15:15-kor indul vissza Egerbe, a turisztikailag kiemelkedően fontos Bánya-hegyi megállót 16:31-kor érintve 17:15-kor érkezik Egerbe.

Autósoknak is kiváló, környezetbarát program, ha a gépkocsit Eger–Felnémeten hagyva busszal utaznak a Bánya-hegyig, onnan a Bükk-fennsíkon, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra túráznak, ahonnan vonattal (Szilvásvárad–Szalajkavölgy v.m. i. 18:01) térnek vissza Felnémeten hagyott autójukhoz. Tavasztól őszig a Szalajka-völgyi kisvasúttal is színesíthetjük a túrát (Szalajkavölgy–Fátyol-vízesés vá. i.16:30, nyáron 17:30 is).”

(Berki Zoltán leveléből)