Bortúra a felvidéken

Egyesületünk kis csapata idén ősszel Tóth Laci vezetésével felvidéken a Garam, és az Ipoly patak régióban volt, hogy megismerkedjen ottani öt borász munkásságával, eredményeivel.

Első nap:
Első utunk Bélára vezetett a Bott pincészetbe ahol Bott Ákos Frigyes fia fogadott bennünket.
Nagy örömére komolyan vehette a csapatunkat, mert látta az érdeklődésünket és ismereteinket.

bortura-bottBemutatott termékek:

2014 Tramini
2014 Olaszrizling
2013 Juhfark
2011 Hárslevelű
2014 Pinot noir rozé
2013 Kékfrankos
2011 Fantázia cuevé
(20% Olaszrizling+40% Rajnai rizling+40% Hárslevelű)

Technológiája: vegyes.

Kellemes vidám hangulatban, jó benyomásokkal hagytuk el a kiváló házigazdánkat.

Második kóstoló utunk Kürtre vezetett a Klasnyik Gábor pincészetébe. Fent a szőlőhegyen csodálatos panoráma mellett ismerkedtünk a pincészet útkeresésével és eredményeivel. Borai mellé házi kenyeret saját készítésű töpörtyűkrémemmel, sajttal, almával kínált bennünket.

bortura-klasnyikBemutatott termékek:
2014 Olaszrizling
2014 Rajnai rizling
2013 Olaszrizling naturál
2013 Chardonnay
2014 Siller (Zweigel és Dunaj házasítás)
2013 Mária cuevé
(1/3 C. Savignon+ 1/3 C. franc+1/3 Merlo)
2013 Szentlőrinci
2013 Dunaj

Technológiája: hagyományos.

 

 

Emelkedett hangulatban ültünk be a buszba és hajtottunk a szállásunkra. Búcson a Vintop Panzióban elfoglaltuk szobáinkat, kicsit pihentünk és készültünk a vacsorára
Besötétedett mikor elindultunk vacsorázni a HR borházba, mely nevét az alapítóról Halász Róbertről kapta. Bea háziasszony érkezésünkkor bemutatta a pincészetet,megismerkedtünk a fejlesztéssel, az új pincével, utána a vacsorát az előkelő éttermükben fogyaszthattuk el. Svédasztalon volt minden mi szem-szájnak ingere vad és mi jó falat.. Étkezés előtt és közben megismertetett a boraikkal.

bortura-HRBemutatott termékek:

2013 Zöldveltelini
2012 Olaszrizling
2013 Sauvignon blanc
2013 Szürkebarát
2013 Chardonnay
2012 Rainai rizling
2013 Kékfrankos
2013 Dornfelder
2012 Cabernet sauvignon

Technológiája: korszerű.

 

 

Szívesen maradtunk volna még, hogy tovább élvezzük Bea asszony sommelier társaságát, de másnapi utunk miatt szállásunkra kellett térnünk.

Második nap:
Előkerült reggeli előtt az otthonról hozott és megmaradt pálinka egy kis bemelegítőnek.
Reggeli és csomagolás után Geönczeöl Attila borászhoz és barátjához Stugel Miklóshoz Garamkövesd falúba vezetett.
Retro hangulatú pincében gyertyafényes kóstolóban volt részünk. Házi pogácsával emelte a retró élményt

Bebortura-geonceolmutatott termékek:
2014 Nagyhegy cuevé
(Rajnai- és Olaszrizling + Zöldveltelini + Leányka összesüretelve)
2014 Szentlőrinci rozé
2014 Rajnai rizling
2013 Zöldveltelini
2012 Szentlőrinci
2012 Karcsa
(Zöldveltilini + Rajnai rizling)

Stugel Miklós:

2014 Leányka
2014 Zöldveltelini

Technológiájuk: hagyományos.

 

 

 

 

 

Kellemes tapasztalatokkal indultunk tovább a Zsigmond pincészetbe

Zsigmond Gábor elvezetett bennünket a pincészetükhöz ahol húga Gabriella várt bennünket. Gábor elmondta, hogy Ő már a harmadik borász generációt képviseli. Büszkén mesélt palóc eredetéről. Finom borai mellé többféle sajtot kínált. Bemutatta fejlesztési, beruházási terveit. Mesélt arról, hogy a szőlőt nem csak gondozni, szüretelni kell hanem táplálni is. Kiemelte folyamatosan követik az EU szabványokat, hogy megfeleljenek a kihívásoknak és követelményeknek.

bortura-zsigmondBemutatott termékek:

2013 Rajnai rizling
2013 Pinot blanc (fehér burgundi)
2012 Szürkebarát
2014 Pálava
2013 Szentlőrinci
2011 Merlo
2013 Kékfrankos
2013 Alibernet
2013 Kékfrankos (hordó minta)

Technológiája: vegyes.
Késő délutánba hajlott az idő mikor elindultunk az utolsó állomásunkra Ipolybalogra György Ferenc atyához.
Ez már egy másik történet.

Tele élményekkel, tapasztalatokkal szálltunk buszra és jöttünk haza.

Köszönjük a BOR mestereinek az élményt, továbbá köszönet a túravezetőnek és a biztonságos vezetést a gépkocsivezetőnek.

2015. 10. 04.

 

Gyalókai Ferenc
IBUSZTE