Boldog Özséb nyomában az év leghosszabb napján

Expedíciónk  a Két-bükkfa nyeregből a Hunfalvy út szép szál bükkfái között, A Két Bükkfa nyeregből indult az expedició

különösen szép fényviszonyok mellett indult útjára. Tavaly óta, alig lehetett rá ismerni a sűrű aljnövényzettel-benőtt erdőre, Bükkös a javából .Előző évi ösvényünk, mely korábban

Boldog Özséb emlékhelye.Özséb barlangjához vezetett járhatatlanná bozótosodott. Így azután kerülő úton, óriás csalánoson, Csalános .bozótoson ösvényt taposva navigáltunk, quázi irány menetben az emlékhelyhez. A Nagy-szoplákot balra kerülve egy szép úton jutottunk el az országútig. Ez megint nem a terveimben szereplő útvonal volt, de a természet másképpen akarta.
Balra elhagyva az országutat egy vadász úton, A Hunfalvi útonmegint csak szép szál bükkök között egy magas lesnél kötöttünk ki, A lesahonnan csak egy vadász ösvény vezetett féloldalasan lefelé. Balra kanyarodva értünk el egy kb 10m átmérőjű nagy dagonyához. Az óriás dagonya partjánInnen is irány menettel, egy elég meredek, nehezen járható, oldalvölgyön jutottunk le a Vaskapu völgy aljára, nem sokkal a Mária pihenő felett. A zegernyés lejtőnInnen már zegernye nélkül jutottunk el a Klastrom kútig. Bő vízü a klastrom kút.A bővizű forrás hűs vize mindenkinek jól esett. Irány a kocsma hivatal! Hárman Adival Szántó felé váltak el tőlünk. Szép túránk volt, nem kevés zegernyéssel.

Túravezető: Láng Csaba