2018 január HÁZUNK TÁJÁRÓL

Túraprogramunkat itt tekintheti meg

KEDVES BARÁTNŐIM ÉS BARÁTAIM!

Tájékoztatlak benneteket, hogy a „Budapest kerületei” városismertető sétáimat (kezdetben még Jancsival) 21 év után befejezem.  Köszönetet mondok mindenkinek, akik javaslataikkal, irodalommal, tájékoztatásokkal, társrendezéssel nívósabbá tették e sétákat. Az egyesület részéről Ifju Gyuri segítségéért. Jó volt, szép volt és részemről elég volt.

Kívánom, hogy továbbra is szeressétek, járjátok legkedvesebb városunkat, Budapestet!

2017. december 15.                                                                                                            Vámos Ági

Már csak a 63 cm-re összecsukható teleszkópos túrabot kapható a fogadónapokon és a klubesteken. Ára: 1.400,- Ft helyett 1.200,- Ft (Még mindig sokkal olcsóbb, mint a boltokban!)

Eladó profi jégmacska 8.000,- Ft-ért. Érdeklődni és megtekinteni a fogadónapokon és a klubesteken lehet.

Elől cipzáras lábszárvédő (kis javításra szorul) díjtalanul átvehető a fogadónapokon, ill. klubesteken.

A decemberi kibővített elnökségi ülésen elhangzott kérésnek megfelelően közöljük a túrákat és a túrázókat érintő tudnivalókat. Kérjük, mindenki olvassa el figyelmesen és jegyezze is meg!

FEBRUÁR 17-EDIKÉN ISMÉT LESZ DISZNÓTOROS TÚRA AKLIBA! Jelentkezés kizárólag a januári fogadónapon! A program megtalálható a februári előzetesben!

 

TUDNIVALÓK A PROGRAMOKRÓL:

1. Valamennyi túránk nyílt, azaz bárki (nem tag is!) részt vehet rajtuk!

A túra kiválasztásánál mindenki vegye figyelembe a saját teljesítőképességét és erőnlétét, és figyeljen a kiírásra. Könnyű séta = 1-5 km, szint nélkül; könnyű túra = 3-10 km, 50-100 m szint; közepes túra = 10-20 km, 300 m szint; nehéz túra = 20 km és 300 m szint felett. A túravezetőnek joga van az általa szükségesnek talált esetben (pl. rossz idő, zárt múzeum, stb.) a kiírt túra útvonalát módosítani.

2. A találkozás időpontja után, ha a vonat, vagy busz indulási időpontja nincs feltüntetve, a várakozási idő legfeljebb 10 perc.

3. Az előírt jelentkezési kötelezettséget és a jelentkezési határidőket egyes túráknál be kell tartani. A korlátozott résztvevő számú többnapos gyalog, és az autóbuszos bel- és külföldi túráknál azoknak a jelentkezőknek van elsőbbségük, akik rendszeresen járnak túrázni, elsősorban a túrát szervező túravezetővel. Autóbuszos város-, illetve műemlék látogató hazai és külföldi kirándulásoknál a túrát megszervező és vezető túravezető rendelkezésére áll 20 hely, elsősorban egyesületi tagok számára. Ezekre a helyekre a túravezető előzetesen fogadhat jelentkezőket! Minden jelentkezőnek, beleértve a túravezetőnél jelentkezetteket is (!), a túra meghirdetését követő első befizetési alkalommal az előleget be kell fizetnie! Ha ez nem történik meg, a jelentkező nevét töröljük a listából.

Ezeken a túrákon vendégeket (nem tagokat) csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a tagok nem töltik be a helyeket. A jelentkezési határidő lejártáig a vendégek csak feltételesen kerülnek a túra résztvevő-listájára! Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít illetve a résztvevők névsoráról az egyesületi tevékenység és az egész éves túra teljesítmények alapján az elnökség dönt. Határidőn belüli lemondásnál a felmerült költségeket levonjuk!

Többnapos és autóbuszos túráknál, hacsak a túrakiírás máshogy nem rendelkezik, jelentkezés kizárólag a fogadónapokon és a klubesteken!

4. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, a túravezető irányítása mellett. Segítsük a túravezetőt abban, hogy irányítását elfogadjuk és követjük. A közös útvonalról való letérést, túra megszakítást jelezzük a túravezetőnek. Minden túra csoportos megmozdulás, ahol egyénieskedésnek nincs helye!

5. A túrára való készülődés előtt a saját érdekében mindenki tájékozódjon a program alapján a túra nehézségi fokáról. Amennyiben valaki – szülőként vagy nagyszülőként – kiskorú (6-14 éves) gyereket is szeretne magával vinni kérjük, előzetesen tájékozódjon a túravezetőnél, hogy a gyerek mehet-e a túrára, vagy nem!

6. Kérjük azokat, akik valamilyen okból nem a meghirdetett találkozási pontról indulnak túrázni, hanem valahol csatlakozni kívánnak a túrához (pl.: az érkezési állomáson vagy buszmegállóban), feltétlenül jelezzék előre a túravezetőnek! Megtörténhet ugyanis, hogy a tényleges gyalogos indulási pont valamilyen okból megváltozik.

7. Minden olyan túrán, ahol vezetést, szakvezetést, külső idegenvezetőt biztosítunk, a tagok egységesen 200,- Ft, a vendégek 500,- Ft hozzájárulást fizetnek. Ez általában nem fedezi a költségeket, a hiányzó összeget az egyesület állja.

8. Kerékpáros túrán csak műszakilag felkészített kerékpárokkal vegyünk részt– minden kerékpárhoz legyen legalább két tartalék belső, pumpa, és ha nem patentos az agy, ahhoz megfelelő szerszám a kerék kivételére, megfelelő ruházat, esőkabát, bukósisak, láthatósági mellény. A túrán résztvevőknél ajánlott a nyeregtáskában egy másolat a személyi okmányaikról (szem. ig., TAJ kártya, stb.).

A KRESZ szabályok betartásáért a túrán mindenki saját maga felel. A túrák tervezett átlagos menetsebessége 16-18 km/ó (megállások nélkül számolva).

9. A megfelelő öltözet még az egyszerűbb túrákhoz is javasolt: recézett talpú, félmagas szárú túrabakancs, (nyáron lehet tornacipő), lábszárvédő, réteges ruházat, esőkabát (nem esernyő!), hátizsák vagy oldalzsák. A téli és a hosszabb túrákra ajánlatos zseblámpát vinni. Az egyéni szükségletnek és a túra időtartamának megfelelő inni- és ennivalóról mindenki maga gondoskodik (kivéve, ha máshogy hirdetjük!). Városi- és körömcipőben, nejlonzacskóval ne menjünk túrázni! A nem megfelelő öltözékben és felszereléssel jelentkezőt a túravezető nem köteles magával vinni!

10. FOTÓTÚRÁK Olyan túrák, melyeken elsőbbséget nem a túrázás (!), hanem a fotózás kap. A túrákon lehetőség van egymás segítésére, elsősorban a digitális fényképezéshez szükséges ismeretek elsajátításában, elmélyítésében. A túrán készített képekből képgaléria készül, és az interneten megtekinthető képeket az egyesület tagsága zsűrizheti. A résztvevők lehetőséget kapnak különböző kép-filmek készítésére és azoknak a klubesteken történő vetítésére. A fotótúrák résztvevői jogosultak az egyesület éves fotóversenyében való részvételre is.

11. Gombászás a túrán. A túravezető döntheti el, hogy ahol láthatóan kellő mennyiségű gomba van, ott olyan hosszú gombászó-szünetet tartson, ami belefér az időbe. Aki a gombászás miatt lemarad, azt külön nem várjuk be. Aki elsősorban gombászni szeretne, vegyen részt a gomba-túrákon, vagy hirdessen meg gombaszedő kirándulást a többieknek is. Szívesen látjuk a programban! A szedett gombát mindig be kell vizsgáltatni!

12. Gomba-túrák! A gomba-túráknál természetesen gyalogolni is kell néhány kilométert, kényelmesen sétálva, és közben gombát keresve. A túráknál zárt cipő, esőkabát (pelerin), kullancsriasztó ajánlott! A gombákat feltétlen be kell mutatni a túrát vezető Szentmiklósi Zsófiának, illetve be kell vizsgáltatni! Hozni kell kosarat, dobozt, papírzacskót, de nem műanyagzacskót! A megbeszélt találkozóhelyre az erdőben, időben vissza kell érkezni!

13. Nagyszülők-unokák túrák! A 2-3 órás, pihenőkkel és játék lehetőséggel tarkított túrákat gyakorló nagyszülők vezetik. Télen szánkót vagy csuszkát (hó esetén), nyáron labdát és más játékszert érdemes hozni. Szeretettel várjuk unokáikkal a nagymamákat, nagypapákat is! A túrákat elsősorban 3-10 éves gyerekeknek ajánljuk, de szívesen látunk nagyobb gyerekeket és a szülőket is!

14. Túrázás kutyával. A mindenkori túravezető dönt arról, hogy elfogadja-e kutya jelenlétét a túrán. Ezért a kutyás túrázónak akkor is be kell jelentkeznie a túrára, ha a program ezt egyébként nem írja elő. Egy túrán általában egy kutya jelenléte elfogadható. A kutya hivatalosan az erdőben is csak pórázon tartható, csak a gazda felelősségére lehet elengedni, a póráz nélküli kutya ugyanis szabadon lelőhető.

15. A túra alatt tiszteljük társunkat és a TERMÉSZETET! Ne hangoskodjunk, ne dohányozzunk, ne szedjünk virágot, ne törjünk le gallyat, és ne szemeteljünk!

16. Építsük közösen egyesületünket azáltal, hogy részt vállalunk az egyesületi feladatokból, és másokat is – barátokat, ismerősöket, kollégákat, gyermekeinket és unokáinkat – elhozunk a túrákra.