2020 06 „Szép kilátóhelyek, szép borok !”
Tervezett túraprogramunkat itt tekintheti meg
Bortúra a Balaton körül
2020. június 19-20.
A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak;[1] ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek.[4] A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza.[1] A régió borvidékeinek ősi, autochton fajtái közül újra köztermesztésbe került a Kéknyelű, a Budai zöld és a Juhfark.[5] Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.
Pócz pincészet
A pincészet a borvidék központjában Balatonlellén a Kishegyen található. A családi birtok 10,5ha , amelyből 6,5ha a termő szőlő, 2ha alany törzsültetvény, 2ha pedig telepítésre vár. Boraink: Rosé-és a fehér boraink illatosak, gyümölcsösek, a vörös boraink 10-14 hónapos fahordós érlelés után gyümölcsösek, testesek, bársonyosak. Miután sok szőlőfajtával dolgozom, ez kiváló lehetőséget biztosít a Cuveé borok készítéséhez. Azt gondolom a Cuveé borok mutatják meg a borász egyéniségét a pincészet egyediségét. Főbb márkák: Sylvia Cuveé, Chardonnay-Sauvignon Blanc Cuveé, Portugieser Rosé, Sárgamuskotály-Királyleányka Cuveé, Merlot
Panoráma a teraszról
Szent Donát kápolnai panoráma
Szent Donát kápolna (sajnos zárva volt)
Csapatunk
Kóstoló:
– 2019. “Közel hozzád” olaszrizling
– 2019. Sauvignon Blanc
– 2019. Rozé cuvée (cabernet sauvignon és merlot házasítása)
– 2019. Kokashegyi cuvée (cabernet sauvignon és merlot házasítás dűlőszelektált vörösbor, hordóban érlelt)
Bajnóczy pince
A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen a 20-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet két olyan borász házasságából született, akik hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A Bajnóczy Pincét Szabó Tünde és Halmosi Áron vezeti.
Bajnóczy pincészet felé
Panoráma a teraszról
Kóstoló:
borkorcsolya: dió és sajtkockák
– 2019. Kékfrankos rozé “Szemen szedett”
– 2019. Olaszrizling “Szemen szedett” (olasz technológiával )
– 2017. Olaszrizling “Sárkány lelke” (fahordós spontán érleléssel készül a bor)
– 2015. Szekszárdi kékfrankos
Csendes Dűlő borterasz
A Badacsonyi borvidéken, az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület 1971 óta van a családunk tulajdonában. A páratlan panorámájú, vulkanikus talajú Csendes Dűlő Szőlőbirtok három hektárján terem a zamatos Olaszrizling, a mézillatú Hárslevelű és a tüzes Szürkebarát, valamint – az úri bor, avagy a nemesek nedűje – a kuriózum Kéknyelű, hazánk egyik legősibb, kizárólag ezen a borvidéken termő bora. Borteraszunkon tavasztól őszig várjuk vendégeinket páratlan panorámával, Csendes Dűlő borokkal és környékbeli, szezonális finomságokkal.
Kóstoló:
borkorcsolya: házi pogácsa
– 2018. Olaszrizling
– 2017. hordós Kéknyelű (tölgyfa hordós érlelésű, prémium tétel reduktív párja is van)
– 2015. Kéknyelű
– 2013. Hárslevelű
Gergely borház
A Gergely Borház a Balaton part közelében Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bióborra és szeretik a jó magyar bort!
Rálátás a Balatonra
Közeledik az este
Kóstoló:
Fogadó ital: 2019. Olaszrizling
Borvacsora: kemencében sült csülök, zöldségekkel
– 2019. Pinot blanc ( szürkebarát rokona)
– 2019. Olaszrizling (Szent Balázs hegyről)
– 2019. Chardonnay
– 2019. Szürkebarát (reduktív eljárással készült)
– 2019. Kékfrankos rozé
– 2018. Merlot (1 évet tölgyfa hordóban érlelt)
Petrányi Pince és borterasz
Felejthetetlen panoráma a Balatonra.
A csopaki táj megunhatatlan! Borteraszunkat azzal a céllal nyitottuk meg 2015 nyarán, hogy kóstolócsoportjainkat méltó helyen, csopaki panoráma mellett, szinte a szőlősorok közt tudjuk fogadni, hideg falatok kíséretével. Aztán az igény felmerült a vendégek részéről egyre hosszabb nyitva tartásra is, s közben rájöttünk, hogy a kertünkben a szőlőn kívül sok minden más is.
Kóstoló:
borkorcsolya: sajtos-sós rudak
– Harmatcsepp gyöngyöző bor (sárga muskotály szárazra erjesztve)
– 2019. Olaszrizling (Csopak-füredi borvidék )
– 2019. Apám kapálta cuvée (50 % olaszrizling, 45 % furmint, 5 % tramini)
– 2019. Tramini (nők kedvence, félszáraz)
– 2019. Rozé (fele-fel merlot és kékfrankos, széndioxiddal dúsítva)
– 2017. Olaszrizling (birtokválogatás, komolyabb, prémium bor)
– 2017. Derű cuvée (merlot-kékfrankos-sauvignon házasítás, 15 hónapig hordóban érlelt)
Szent Donát Borkúria
A csopaki hegyoldalban álló nádfedeles ház tornáccal pont olyan, mintha egy Móricz-regényből lépett volna elő. Ez a Balaton környékén nem lenne nagy újság, itt a főépület melletti lapostetős étterem az elég komoly újság. A korábban Márga Bisztró néven futott Szent Donát Borkúria az északi part egyik legnépszerűbb étterme, amely képes évek óta hasonlóan magas színvonalon teljesíteni, miközben egész évben nyitva tartanak.
Az átlagnál magasabb árkategória itt a felesleges sznobériát nem tartalmazza, csak a környékbeli termelők alapanyagaira épített igényes konyhát, cserébe pedig a helyszín is extra: a kilátás innen sokáig emlékezetes marad.
Szent Donát pincészet felé és előtt
Kóstoló:
– 2018. Csopak hegybor (80 % olaszrizling, 20 % furmint)
– 2017. Márga cuvée (80 % furmint, 20 % olaszrizling)
– 2018. Kékfrankos (Tihanyból származó dűlőbor)
Vámosi vendégház és pince
Kézműves borok, páratlan természeti környezet.
A Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Paloznak – Lovas határán, a Nosztori-pihenőtől 3 km-re, található erdő alatti kispincénk, csodálatos balatoni panorámával.
Kíméletes szőlőfeldolgozással és spontán erjesztéssel készítjük borainkat, az ökológiai művelésű lovasi és tihanyi, valamint paloznaki szőlőterületek terméséből.
Fajtáink: Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Zweigelt és Kékfrankos
Kóstoló:
Fogadó ital: szőlő pálinka
– 2019. Csopaki Olaszrizling
– 2019. Chardonnay (fahordóban 3 hónap alatt kiérlelődött)
– 2019. Rozé (zweigelt)
– 2019. Zweigelt vörösbor
Meglepetés
Bozóki Ferenc pincéje
– törköly pálinka: 2013-as fahordóban tárolva
– szőlő pálinka: lebogyózva, héjon érlelve, kifőzve
Kóstoló:
– Olaszrizling
Minden kedves bor túratársnak jó időt, szép élményeket és kiváló borokat kívánok !
Tóth László
túravezető
Bortúrák rövid története
2002. Villány-Siklós borvidék
2003. Somló hegy
2004. Villányi borvidék Etyek
2005. Villányi borvidék Etyek
2006. Eger bortúra Budavár magyar borok ünnepe
2007. Szekszárdi bortúra Budavár magyar borok ünnepe
2008. Somló bortúra Budavár magyar borok ünnepe
2009. Mór, Arad-Hegyalja
2010. Pákozd-Sukoró bortúra Villányi vörösbor fesztivál
2011. Tokaj-Hegyalja bortúra Sopron bortúra
2012. Pünkösdi Balaton kerülő bortúra Mátra -Bükk bortúra
2013. Neszmély, Felvidék, Mór, Etyek Szekszárdi szüret – Tolnai borvidék
2014. Kunság-Hajós borvidék Szakrális Pannonhalma – Somló bortúra
2015. K-m. I. Burgenland bortúra K-m. II. Felvidék bortúra
2016. K.m. III. Szerémség bortúra Eger bortúra
2017. K-m. IV. Muraköz, Lendva bortúra Kunsági borvidék
2018. K-m. V. Drávaszög, Dél-Baranya bortúra Pécsi borvidék
2019. K-m. VI. Érmellék bortúra Tolnai borvidék
2020. Balatoni borrégió