Bortúra egri borvidéken

Kis csapatunk pontosan összegyűlt, hogy időben elinduljunk az egri borvidék felé. Budapesten keresztül verekedte magát József a sofőrünk, és a sztrádán már szárnyalt a kis busz velünk. Első utunk a Csókás-tanyára ( Karácsond ) vezetett, ahol dr. Nagy Tibor úr a házigazdánk fogadott bennünket. Asztal megterítve dióval, sajttal és friss pogácsával. Fehér és vörösboros poharak voltak az asztalon. Reduktív eljárással készíti fehérborait, vöröset pedig oxidatív módon. Épület kúria jellegét jól kiegészítették a berendezési tárgyak, és az udvar hangulata.

01-csokastanya  02-csokastanya

03-csokastanya  04-csokastanya

Elmondása szerint nagyon érdekes életpályát futott be, mire itt a tanyán rátalált a bor és a táj szépségeire. Időközben a társaság végigkóstolta az aranysárgától a mélybordóig a borsort.
Borsor:       2015 Sauvignon Blanc (Mátrai Bazílius)              2015 Illatos cuvée
2015 Kékfrankos rozé                                               2015 Kékfrankos
2013 Mátrai kékfrankos                                            2014 Cabernet sauvignon
2013 Mátrai vörös cuvée

Fájószívvel vettünk búcsút és indultunk a szállásunk felé. Szomolyára érkezvén a faluban két helyen helyezkedtünk el. Déli idő lévén mindenki elfogyasztotta az általa hozott ebédet és pihenéssel készült az esti programra.

09-szallas_a

Kora délután ismét buszra szálltunk és elindultunk a falu másik végében levő borászhoz. Kaló Imre volt a házigazdánk. Szolidan egyszerűen vezetett végig az Ő birodalmán. Birodalom, mert számtalan vágat, számlálhatatlan mennyiségű hordó és palack. Kóstolgatás közben megismertük az életfilozófiáját, kifinomult tudással készített borait. Nemes egyszerűséggel csak a hagyja szőlőt, hogy borrá változzon. Nem szűri, hanem csak dekantálja a bort. Attól, hogy a seprűn érik sokkal szebb és egyedibb íz világú lesz a bora. Már-már a légiesség határától a nagyon testen borig, minden megtalálható, megkóstolható. Sajnos rövidre kellett fognia a kóstolósort, mert el kellett mennie.

Borsor:       2014 Rizlingszilváni                                                 2015 Zöld Veltelini
2013 Chardonnay                                                      2013 Fehér cuvée
2013 Zöld Veltelini                                                    2008 Szürkebarát
2014 Cabernet saugvinon rozé                               2015 Turán pinot noir
2015 Pinot noir                                                          2014 Turán pinot noir
2015 Syrah                                                                 2013 Cabernet franc
2014 Merlot                                                                2012. Cabernet sauvignon
2007. Bikavér                                                             2014 Pinot noir
2011 Tramini                                                              2011 Bikavér
2008 Olaszrizling aszú

05-kalo-imre  06-kalo-imre

07-kalo-imre  08-kalo-imre

Vacsorára pásztor gulyás fogyasztottunk, ami nagyon jót tett a gyomornak annyiféle bor után. Sötét volt mikor újra buszra szálltunk és szállásainkon békés mély álomba merültünk. Reggel háziasszonyunk fenséges kakastarajos tojásrántottát tett az asztalra reggelinek. Nagyon jó alap volt a folytatáshoz. Reggeli után elindultunk Egerbe. Napi indítónak már várt bennünket Sike borászat a Szépasszony-völgyben. Ők is a borokat a mai kívánalmaknak megfelelő technológiával készítik. Szépek, könnyed, üdék és illatosak voltak a fehérboraik. Vörösborok teltek és bársonyosak voltak.

Borsor:       2015 Egri leányka                                          2014 Egri csillag
2013 Egri bikavér                                          2015 Fehér cuvée
2015 Tramini

10-sike

Jól esett a délidőben egy kis séta a Dobó téren és közben betértünk a Páduai Szent Antal-templomba is.

11-szekesegyhaz   12-szekesegyhaz

Sétálás után elindultunk utolsó kóstolónkra. Szalában Kovács Nimród pincészetét kerestük fel. Pincészet bemutatása után egy rövid sétát tettünk Pintér Noémi vezetésével a hordók között. Reduktív és oxidatív úton előállított boraikat tölgyfa hordóban érlelik a kívánt ideig. Dűlő szelektált boraikat nem csak itthon, hanem a nagyvilágban sok helyen forgalmazzák.

Borsor:        2015 Egri rozé                                                2013 Monopole Battonage
2012 Monopole Rhapsody                            2013 Monopole Soul
2009 NJK

13-k-n  14-k-n

15-k-n   16-k-n

17-k-n

Egri borvidék ezen kis szeletének megtekintése is beigazolta, hogy egy borászat sok féle bort tud- képes előállítani. Nagyon nagymértékben befolyásolja, hogy az adott borászat milyen talajon gazdálkodik. Különböző dűlőkből származó borokból további házasítással lehet újabb és újabb ízeket, teltséget és illatokat elővarázsolni.
Hazafelé vezető utunk gyors és biztonságos volt. Most is mind mindig a kultúrával is kapcsolatba kerültünk. Útközben megálltunk Feldebrőn, hogy az altemplomot megnézzük. Sajnos a templomban fényképezni nem szabad ezért csak a belső részeket a retinánkon őrizzük. Öreg-templom érdekessége, hogy eredetileg bizánci templom volt és az Aba család építtette át a ma látható formára. Hazánk egyik legrégebbi templom együttese, melyet egy időben még erődtemplomnak is át építették. Kutató-feltáró ásatásoknak köszönhetően – ma aki arra jár – láthatja a bizánci templom maradványait. Érdekesség, hogy eredetileg nem volt ikonosztáz a templomban, hanem a pap az altemplomból szólt a hívőkhöz. Hívek négy kis kerek ablakon keresztül láthatták az oltárt. Freskó maradványok a tizenegyedik századból származnak, melyek még most is csodával és áhítattal töltik el az ide látogatókat.

18-feldebro  19-feldebro

Köszönjük a precíz biztost vezetést a sofőrünknek, a kiváló szervezést pedig a túrát vezető Tóth Lacinak.