2019 07 Pisznice barlang és bányaudvarok

Túraprogramunkat itt tekintheti meg

 

Pisznice barlang és bányaudvarok

Megint egy páros hét vasárnapja, mára egy igen nehéz túrát találtam ki van, néhány igen kedves túratársam, akikről tudom, egy ilyen túrával örömet szerzek. Majdnem mindenki ott volt, de hát nyár van és szertefut mindenki ilyenkor a nagyvilágban. Az volt a terv, hogy – Héreg – Király-kút – Vízválasztó – Pisznice-barlang – bányaudvarok – Bánya-szurdok – Tardos.
Megérkeztünk Héreg új-telep megállóhoz a vasárnap reggeli busz nem visz be a faluba, de hát turisták vagyunk + 1,2 km nekünk meg sem kottyan. Keresztülmentünk az „alvó” falun embert nem nagyon láttunk. Királykútnál megálltunk forrásnál, a víz bágyadtan csordogált. Volt, aki feltöltötte a kulacsát. Mentünk tovább a piros sávon, a vízválasztóig aztán innen már csak jelezetlen út vezet fel a barlangig.

A Pisznice barlang le van, zárva denevérek lakják, elmondásból tudom, hogy cseppkövek is vannak valahol benne. Sajnálkozva mentünk tovább és sorra látogattuk a bánya udvarokat.

Egy szép kilátást nyújt pihenőhelyen, szembe a Gerecsével meg ebédeltünk. Aztán az utolsó bányaudvart is magunk mögött hagyva indultunk a bánya szurdokba.

Szerencsére lefelé menet megtaláltam egy sziklatömbbe vájódva a hajdani vasalt kerekek nyomait. Betértünk a szurdokba fantasztikus, „vörös márvány” falak mentén mentünk benne. Adi barátom megtalálta talán az egyik utolsó repesztés helyét. Kicsit nézelődtünk aztán vissza az útra irány Tardos. Jelzetlen erdei úton vissza értünk ahhoz a kereszteződéshez ahol Héregről a piros, Tardosról meg a kék jelzés találkozik. Elindultunk a kéken néha, hogy rövidítsünk letértünk róla majd megint a jelzett sávot követtük. A település felett aztán a kék kereszten mentünk a buszmegállóig.

Szerencsére még volt időnk a Pizzázóba ittunk egy fröccsöt én még egy kávét is. Meg jött a busz. Tatabányán vonatra szálltunk így értünk fel Pestre. Az eső természetesen elkerült minket, egyik túratársamat családtagja felhívta, hogy Pesten zuhog, de itthon már csak akkor esett, amikor a zuhany alól kijöttem. (A nap mérlege 19 km 589 m)
Apáthy László